Ce este magnetita si cum afecteaza functionarea centralei?
Magnetitul (magnetita) este un mineral magnetic care se gaseste in natura si care este utilizat in amestec cu alte uleiuri si vaseline pentru in pastrarea centralelor noi, inainte de punere in functiune. Cand acest metal exista in centrale functionale, el se depune sub forma de sedimente si cristale alaturi de alte metale existente in sistem si afecteaza buna functionare a instalatiei de incalzire.
Exista magnetita nu doar in centrale noi, dar acesta apare in circuitul de incalzire si pe perioada exploatarii ca urmare a procesului de functionare a centralei la parametri de temperatura si presiune ridicati. Magnetita ajunge in instalatii de incalzire si pe cale naturala, existand in sol si apa sub forma de sediment feromagnetic. Astfel,inevitabil, magnetita exista in instalatii, iar filtrarea acesteia prelungeste durata de viata a echipamentului de incalzire.
Ce este magnetita?
Magnetita (magnetitul) este un oxid de fier (Fe3O4) de culoare neagra, ce se gaseste in natura sau poate fi produs industrial. Datorita proprietatilor sale chimice este utilizata in amestec cu alte uleiuri sau vaseline pentru protejarea centralelor noi pe perioada depozitarii.

Magnetita in natura s-a produs ca urmare a vulcanismului, prin lava topita la temperaturi ridicate care continea fier, apoi urmata de racire a format aceste minerale. In productia industriala magnetitul se obtine prin prelucrarea fierului in conditii de temperatura si presiune specifice, fiind un metal care reactioneaza greu cu alte substante alcaline sau acide.
In natura magnetitul se gaseste sub forma de roci si sedimente vulcanice, fiind in sol, inclusiv in straturile freatice, sub forma de sedimente. Asadar, magnetita poate exista si in apa care intra in circuitul de incalzire prin pompare.
Cum afecteaza magnetita functionarea centralelor?
Prin proprietatile sale fizice si chimice, magnetita se poate depune atat in angrenajele mecanice ale centralelor, dar poate circula si in calorifere si conducte. Aceasta, alaturi de alte reziduri poate forma sedimente in intregul sistem de incalzire.
In echipamente, aceste sedimente minerale se cristalizeaza si pot defecta piesele centralei. Prin fluxul de agent termic al unui de echipament de incalzire magnetita se deplaseaza de-a lungul intregului circuit si ajunge si in conducte si calorifere. Astfel, magnetita si alte minerale in amestec cu apa calda din sistem formeaza o mazga groasa care scade capacitatea de incalzire.

Cum filtrele standard ale centralelor termice nu elimina magnetitul, solutia de eliminare a acestui oxid de fier este instalarea unor filtre speciale.
Care sunt semnele ca ai depuneri de magnetita in instalatia de incalzire?
- Centrala scoate zgomote ciudate si scade performanta de incalzire. Revizia centralei termice este obligatorie
- Centrala termica nu incalzeste la temperatura dorita
- In ciuda reglarii centralei la un nivel de temperatura ridicat, caloriferele sunt insuficient de calde sau au portiuni reci
- Se aud zgomote neplacute din radiatoare
Avantajele instalarii filtrelor anti-magnetita
Instalarea filtrelor anti-magnetita are rol de protectie asupra intregului circuit de incalzire, scazand riscul de defectare a pieselor esentiale ale centralei, prelungeste durata de viata a centralei termice.
Exista avantaje financiare constante prin instalarea filtrelor anti-magnetita. Odata eliminate sedimentele din circuit, agentul termic pastreaza un flux normal in instalatia de incalzire, iar caloriferele vor degaja caldura la temperatura dorita. Pe de alta parte, centrala functioneaza in parametri normali de lucru, asadar poate atinge randamentul prevazut de producator. Astfel, instalarea unui filtru anti-magnetita poate reduce costurile aferente energiei cu 6%.
Montarea este simpla si necostisitoare raportat la beneficiile pe care la aduce pe termen lung. Pretul unui filtru anti-magnetita este aproximativ 400 lei care se poate amortiza cu mult inainte de expirarea a gantiei de 5 ani.
Filtrul anti-magnetita este investie in buna functionare a centralei, care ajuta propritarul sa economiseasca bani si sa pastreze confortul termic dorit in locuinta sa.
Va recomandam si:
RON 17.00 - 4900.00
