Stabilizatoarele de tensiune - investiții mici care îți pot salva aparate mari!
Fluctuațiile de tensiune sunt o adevărată problemă în orice locuință, mai ales pe durata iernii când efectul acestor variații se simte în buna funcționarea a centralei termice. Apoi cuptorul cu microunde sau aragazul electric cu inducție nu îți încălzește mâncarea, computerul se restartează din timp în timp, la fel și televizorul. O adevărată problemă, aparatele pot fi arse de supra-sarcină! Nu numai că disconfortul provocat este supărător, dar, fiecare dintre aceste echipamente se poate strica. Modul în care poți evita aceste pagube este să utilizezi stabilizatoare de tensiune pentru aparatura electrică din locuința ta.
Ce este stabilizatorul de tensiune și cum te ajută?
Stabilizatorul de tensiune este un echipament electric care are rolul de a ajusta tensiunea de intrare în echipament, ca la ieșire să permită alimentarea aparatelor conectate la acesta o tensiune constantă de 220V, cea prevăzută din fabricație pentru sisteme electrice casnice.

Acestea funcționează în baza unor relee sau a unui motor (stabilizatorului de tensiune cu servomotor), cel din urmă fiind mult mai practic și mai eficient permițând o auto-ajustare fidelă a tensiunii de intrare.
La nivelul stabilizatorului de tensiune și al echipamentelor electrice conectate se creează un mic circuit în care tensiunea este constantă. Puterea este produsul dintre intensitatea electrică și tensiune, așadar riscul ca aparatura din casă să nu funcționeze sau să se ardă din cauza supra-sarcinii este eliminat.
Cât consumă un stabilizator de tensiune?
În rândul celor interesați să achiziționeze un stabilizator de tensiune apare întrebarea cât consumă un stabilizator de tensiune. Este o întrebare firească, întrucât regulatorul este un echipament electric la rândul său, care, în plus, este conectat permanent la o sursă de alimentare.
Stabilizatorul de tensiune consumă totalul puterii echipamentelor conectate. În plus, generează un consum mic, constant, când aparatele aferente sunt în standby.
Stabilizatoare de tensiune pentru centrala termică
Centralele termice moderne au devenit din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic, iar centralele de apartament pe gaz au consum electric progresiv mai mic. Pentru o centrală electrică pe gaz de apartament un stabilizator de putere de 300-800 VA este mai mult decât suficient.
Pentru centralele electrice de apartament capacitatea stabilizatorului de tensiune depinde de puterea centralei, după cum este specificat în manual. În evaluarea stabilizatorului de tensiune potrivit trebuie să considerați puterea reală a regulatorului, în Watt, nu puterea aparentă în kVA, unde kVA = kW / (1000 × factor de putere).
Ce trebuie să iau în calcul când cumpăr un stabilizator de tensiune?
- Puterea reală a stabilizatorului de tensiune trebuie să fie cel puțin egală cu cea a puterii totale a echipamentelor electrice protejate. În cazul aparaturii rezistive citiți cu atenție descrierea produsului din manual, de obicei puterea dezvoltată se înmulțește cu 2 pentru dimensionarea regulatorului de tensiune
- Neapărat verificați sursa de tensiune, tri sau monofazic.
- Nu conectați echipamente electrice de putere mai mare decât capacitea regulatorului de tensiune. Puteți opta pentru un regulator care nu pornește în aceste condiții, ca o măsură suplimentară de siguranță.
- Verificați plaja de tensiune de intrare ( ex. 140-260 V) pentru a vă asigura că acoperă variațiile din rețea
- Alegeți tipul de stabilizator de tensiune mai performant, nu prețul. Există două opțiuni de stabilizatoare de tensiune cu servomotor sau cu releu. Primele pot fi ușor mai, dar vă salvează aparatură electrică care costă însutit.
- Pentru confort și siguranță puteți opta pentru AVR (automatic voltage regulator) care își ajustează automat plaja tensiunii de intrare.
- În cazul în care vă doriți ca regulatorul de tensiune să permită o perioadă de autonomie în cazul căderilor de tensiune, optați pentru surse interuptibile (UPS) prevăzute cu baterii și/ sau inverter.
Câteva exemple de stabilizatoare de tensiune ieftine și bune
Well 500 SPI este unul dintre cele mai ieftine stabilizatoare de tensiune de pe piață. La un cost mai mic de 200 lei, stabilizatorul de tensiune Well de 500 VA (putere reală 300W) funcționează pe releu și asigură o tensiune de ieșire constantă de 220 V. Este prevăzut cu afișaj digital de siguranță și are o precizie de ieșire +/- 8%.

Un stabilizator de tensiune pentru centrale, de fapt o sursă neinteruptibilă, este Ferrolli Protect F300 care costă aproximativ 500 lei. Cu o putere reală de 300 W (500VA), acest echipament funcționează inclusiv ca invertor de undă sinusoidală pură, fiind foarte rezistent la variații de tensiune și temperatură. În plus, acesta poate asigura autonomie între 3-12 ore ( în funcție de acumulatorii folosiți), în caz de cădere de tensiune comutând rapid în regim de alimentare pe baterii.
Analizați ofertele și alegeți cel mai potrivit stabilizator pentru echipamentele voastre. O investiție mică vă poate salva de pagube mari!
Va recomandam si:
RON 17.00 - 4900.00
