De ce reparatia si revizia centralei termice pe gaz facuta vara iti tine iarna de cald
De ce e importanta revizia centralei termice pe gaz? Viata moderna ne aduce toate avantajele posibile. Ne-am obisnuit cu incalzirea de la un buton sau chiar la un banal touchscreen. Apa calda curge la robinet si totul pare un rai. Dar pentru a mentine aceasta stare de bine, este important ca acesta sa fie intretinuta corespunzator si pregatita corespunzator pentru iarna.
Centralele pe gaz sunt optiune de incalzire a locuintei si apei calde menajere pentru din ce in ce multi romani, unii alegandu-le pentru ca sunt usor de exploatat si de gestionat, dar mai ales pentru ca le ofera independenta termica si o modalitate de a economisi, prin eficienta echipamentului si modului in care utilizatorul poate gestiona parametri. Pentru a se bucura totusi in mod constant de aceste beneficii este important sa mentina echipamentul functional si sa acorde centralei importanta pe care o are pentru confortul casei sale in fiecare iarna.
Revizia centralei termice trebuie efectuata la fiecare doi ani
Revizia centralei termice pe gaz trebuie efectuata la fiecare doi ani potrivit legislatiei in vigoare, iar verificarile si potentiale reparatii trebuie efectuate vara. Aceasta pentru ca pe de o parte echipamentul este exploatat extensiv in fiecare sezon rece, perioada in care echipamentul se uzeaza. Acesta este motivul pentru care normativele existente prevad revizii tehnice si reparatii capitale pentru o parte dintre piese si componente.
Dincolo de impunerile legale este un act de responsabilitate pentru detinator de centrala sa faca revizia la timp in primul rand din motive de siguranta pentru familia sa. In al doilea rand, pentru ca mentinand centrala termica in paramentri de functionare optimi se poate bucura de gestionarea costurilor aferente facturilor de gaze. Un echipament de incalzire care nu este bine intretinut se rodeaza si isi pierde din eficienta gradual. In al treilea rand, centralele termice pe gaz sunt echipamente de utilizare indelungata, dar poti prelungi viata aparatului prin simpla verificare periodica.
In continuare va furnizam o serie de informatii pe care sa le stiti despre instalarea, revizia si scoaterea din functiune a centralei termice pe gaz pentru a folosi echipamentul in legalitate si siguranta.
Punerea in functiune, revizia si scoaterea din functiune trebuie facuta de profesionisti
Centralele termice pe gaz trebuie achizitionate de la furnizori siguri, in niciun caz second hand, de la necunoscuti. Punerea in functiune trebuie efectuata de un profesionist in domeniul instalatiilor care este angajat al unei societatii comerciale (sau persoana fizica autorizata) autorizata ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat). Entitatatile juridice abilitate sa puna in functiune echipamente de aparate termice pot fi regasite pe website-ul institutiei abilitate cu monitorizarea instalatiilor.
Reviziile trebuie efectuare la doi ani, sunt numite Verificari Tehnice Periodice (VTP) si sunt similare inspectiilor tehnice periodice ale autoturismelor. Se urmareste in primul rand exploatarea in conditii de siguranta a centralei, iar aceste verificari se refera, dar nu se limiteaza la: aspectul interior-exterior al centralei termice pe gaz; starea cazanelor si a recipientelor de depozitare a agentului termic; siguranta sistemului de evacuare a gazelor arse si regimul de noxe; functionalitatea si siguranta arzatoarelor; functionalitea componentelor mobile (precum pompe de circulatie a apei, ventilatoare, clapete etc), acuratetea sistemelor de masurare etc.
La finalul reviziei, proprietarul centralei termice primeste un aviz de continuarea functionarii sau scoaterea din uz, de aici importanta de a alege o societate comercializata autorizata ISCIR. Scoaterea din functiune a centralei trebuie, de asemenea, efectuata de catre o firma abilitata de institutia de mai sus. Exploatarea, punerea in functiune sau scoaterea din folosinta a unei centrale termice pe gaz fara a lucra cu o firma autorizata intra sub incidenta legala sub forma de sanctiune sau chiar penal.
Reparatiile centralelor termice pe gaz
Odata efectuate reviziile tehnice, se pot impune reparatii de intretinere sau capitale. Legislatia in vigoare face recomandari de reparatii capitale la 2 sau 4 ani pentru diferite categorii de piese si componente. Aceste recomandari trebuie respectate tocmai pentru a pastra centrala functionala. Astfel, te asiguri ca o investitie de vara, iti va tine de cald pe perioada sezonului rece.
Da mai departe acest articol daca ti s-a parut util!
Va recomandam si:
Magnetitul (magnetita) este un mineral magnetic care se gaseste in natura si care este utilizat in amestec cu alte uleiuri si vaseline pentru in pastrarea centralelor noi, inainte de punere in functiune. Cand acest metal exista in centrale functionale, el se depune sub forma de sedimente si cristale alaturi de alte metale existente in sistem si afecteaza buna functionare a instalatiei de incalzire.
Exista magnetita nu doar in centrale noi, dar acesta apare in circuitul de incalzire si pe perioada exploatarii ca urmare a procesului de functionare a centralei la parametri de temperatura si presiune ridicati. Magnetita ajunge in instalatii de incalzire si pe cale naturala, existand in sol si apa sub forma de sediment feromagnetic. Astfel,inevitabil, magnetita exista in instalatii, iar filtrarea acesteia prelungeste durata de viata a echipamentului de incalzire.
Pentru a realiza montajul corect conform normelor ISCIR aveti nevoie de acest kit de montaj centrale termice.
Kit-ul de instalare centrala termica murala cuprinde :
- Regulator gaz cu filtru - Folosit pentru reglarea presiunii gazelor si stoparea intrarii impuritatilor in centrala termica
- Filtru Y 1/2 si Filtru Y 3/4 - Folosite la retinerea impuritatilor din apa si din agenul termic
- Filtru magnetic anticalcar : Folosit pentru protectia schimbatorului sanitar de caldura la depunerile de calcar
- 3 robineti de trecere cu holender 1/2 si 3 robineti trecere cu holender 3/4 : Folosite pentru sigilarea centralei de circuitele de alimentare cu apa , si agent termic precum si pentru a facilita inlocuirea usoara sau curatarea filtrelor de sub centrala.
Aceste accesorii NU sunt incluse in pretul centralei si se cumpara separat.
Pentru o instalare si o functionare corecta a centralelor pe lemne aveti nevoie de urmatoarele accesorii :
1. Centrale termice pe combustibil solid cu ardere clasica :
- Pompa de circulatie circuit incalzire - 1 buc
- Set Olandezi pompa circuit incalzire - 1 set
- Vas de expansiune circuit incalzire - 1 buc
- Supapa siguranta - 3 bar - pentru instalatie incalzire - 2 buc
- Aerisitor automat - 1 buc
- Vana de amestec termostatica sau Pompa recirculare ( pentru by-pass ) - 1 buc
- Set Olandezi pompa de by pass - 1 set ( valabil doar daca se opteaza pentru pompa de recirculare in loc de vana de amestec termostatica )
- Termostat de contact (pentru comanda pompa) -1 buc
2. Centrale termice pe lemne cu gazeificare :
- Pompa de circulatie circuit incalzire - 1 buc
- Set Olandezi pompa circuit incalzire - 1 set
- Vas de expansiune circuit incalzire - 1 buc
- Supapa siguranta - 3 bar - pentru instalatie incalzire - 2 buc
- Pompa recirculare ( pentru by-pass ) - 1 buc
- Set Olandezi pompa by pass - 1 set
- Termostat de contact (pentru comanda pompa)
- Supapa termica - 1 buc
- Aerisitor automat - 1 buc
Aceste produse NU sunt incluse in pretul centralei si se achizitioneaza separat.
Pentru alegerea corecta a acestor accesorii puteti apela la consultantii nostrii .
Foarte multe centrale termice pe gaz au avut probleme in functionare ce au fost cauzate de depunerile de magnetita si impuritati pe schimbatorul de caldura sau in grupul hidraulic al centralei.
Magnetita si impuritatile in instalatia de incalzire apar permanet iar prezenta lor poate duce la :
- depuneri pe schimbatorul de caldura . In acest caz schimbul termic nu se mai face corect , centrala consuma mult mai mult si datorita caldurii excesive schimbatorul de caldura se deterioreaza necesitand spalari chimice sau inlocuiri ce nu fac obiectul garantiei.
- blocarea pompei de circulatie si chiar defectarea ei. Impuritatile in pompa de circulatie nu fac obiectul garantiei.
Pentru a putea beneficia de centralele termice achizitionate pentru o perioada mai mare cu risc redus de defectare, se recomanda instalarea unui filtru magnetic Salus sau similar.
Acesta are rolul de a elimina impuritatile pe baza de fier cu o rata de succes de 100%, se monteaza pe returul instalatiei si protejeaza sistemul impotriva depunerilor de magnetita.
Astfel se evita depunerile pe schimbatorul de caldura al centralei sau obturarea debitului de agent termic prin tevi, facand ca sistemul dumneavoastra sa functioneze in parametrii normali o perioada indelungata.
Centralele termice pe lemne sunt tot mai des utilizate in solutiile de incalzire ale imobilelor. Un pericol ce trebuie luat in calcul este supraincalzirea centralei pe lemne ca urmare a intreruperii curentului electic in timpul functionarii.
Penele de curent ce pot aparea atunci cand centralele termice pe lemne functioneaza pot genera supraincalzirea cazanului, oprirea tuturor sistemelor de siguranta si protectie la supraincalzire, ceea ce poate duce la deteriorarea centralei pe lemne sau mai rau la explozie si la punerea in pericol a vietii utilizatorului.
Pentru a evita acest pericol in functionarea centralei pe lemne trebuie sa instalati o sursa neintreruptibila de tensiune alimentata la o baterie auto. Aceasta sursa ofera autonomie centralei pe lemne/combustibil solid mentinand in functiune pompele de circulatie, automatizarea si sistemele de protectie la supraincalzire suficient timp ca focul in centrala termica sa se stinga si sa dispara pericolul de supraincalzire sau explozie.
RON 3.00 - 4900.00